
Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?
Böbrek taşları genellikle üretere (idrar kanalı) girdikleri dönemde belirti göstermektedir. Çok küçük taşlar genellikle fark edilmeden idrar yolundan geçebilmekteyken, taşın boyutu büyüdükçe, böbrekten mesaneye geçmekte zorlanır ve üreterde sıkışabilir. Böbrek taşı belirtileri başında gelen şiddetli ağrı, taşın boyutuna ve konumuna bağlı olarak hissedilmeye başlar. Hastaların genel olarak “yan ağrısı” olarak tarif ettiği bu ağrıların yanında aşağıda belirtilen semptomları yaşayabilirsiniz
- Böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında şiddetli ağrı
- Kasıklara doğru dalgalar halinde yayılan ağrı
- İdrar yaparken yanma hissi ve ağrı
- İdrar renginde ve kokusunda meydana gelen değişiklikler
- Mide bulantısı, kusma
- Sürekli idrara çıkma ihtiyacı
- Üşüme, ateş ve titreme
- İdrardan kan gelmesi
Böbrek Taşının Nedenleri
Böbrek taşının oluşmasında tek bir neden yoktur. Başlıca nedenler şu şekilde sıralanabilir:
- Yetersiz miktarda sıvı tüketimi
- Hormon ve metabolizma bozuklukları
- Aile öyküsü, genetik
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Bağırsak hastalıkları
- Böbreğin sahip olduğu yapısal bozukluklar
- Aşırı hayvansal protein tüketimi
- Çok fazla D vitamini takviyesi
- Yetersiz ya da aşırı kalsiyum alımı
Böbrek Taşı Tanısı Nasıl Konulur?
Böbrek taşı tanısı için doktorlar tarafından yapılan ayrıntılı fiziki muayeneler hastalığı ve sebebin belirlenmesini sağlayabilir. Ancak kesin tanı koyabilmek için bazı ayrıntılı kan idrar tahlilleri ultrason ve tomografi gibi görüntüleme tetkikleri yapılır.
Ultrason yöntemi
Ultrason yönteminde yüksek frekanslı olan ses dalgaları kullanılmaktadır. Bu yöntem ile böbrek taşları ile ilgili detaylı bilgi elde edilebilmektedir. Güvenilir ve hızlı sonuçlar ultrason ile alınabilmektedir. İdrar yoluna girmiş olan taşlar ve çok küçük olan taşlar bu yöntem ile bazı durumlarda gözden kaçabilmektedir. Fakat ultrasonografi radyasyona kişilerin maruz kalmaması için hamile olan kişilerde tercih edilmemelidir.
Bilgisayarlı tomografi
Küçük taşlar bile dahil olmak üzere idrar yolu ya da böbrekteki taşların boyutu ve yeri belirlenebilmektedir. Böbrek ve çevre organlarda bulunan farklı bir rahatsızlığın varlığı bilgisayarlı tomografi ile belirlenebilmektedir.
Kan Testi
Böbreklerin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek amacı ile kan testleri yapılmaktadır. Özellikle de kandaki kalsiyum ve ürik asit gibi böbrek taşı oluşmasında etkili olabilecek maddelerin oranları incelenmektedir.
İdrar Testi
Bu tetkik sayesinde idrarda enfeksiyon ve kan varlığı tespit edilebilmektedir. Böbrek taşına eşlik edebilen hastalıkların belirlenebilmesi ve teşhisini netleştirebilmek amacı ile idrar testleri önemli ayrıntılar verebilmektedir. Ayrıca 1 günlük olan idrar toplama testleri de uygulanabilmektedir. İdrar toplama testi ile idrarda taş oluşumuna sebep olabilecek ya da engelleyecek olan maddeler tespit edilebilmektedir.
Böbrek Taşı Analizi
Daha önceden idrar yolu ile atılmış olan bir taşın üroloji doktoruna götürülmesiyle birlikte böbrek taşının iç yapısının hangi maddeler ile oluştuğu test edilebilmektedir. Çorap, gazlı bez ya da süzgece idrar yaparak vücuttan atılan taşlar toplanabilmektedir. Laboratuvar ortamında taşın incelenmesi ile tekrardan taş oluşumunu engelleyecek olan tedavinin uygulanması hakkında doktora fikir vermektedir.
İlgili içerik, yayın kurulu tarafından Şubat 27, 2023 tarihinde yayınlanmıştır.
BU YAZILAR İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
GAZİOSMANPAŞA DİYALİZ MERKEZİ SİZİ DİNLİYOR!
Sağlığınızı önemsiyoruz, size kulak veriyoruz.
Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi olarak, hastalarımızın ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutuyoruz. Sorularınız, önerileriniz veya şikayetleriniz için her zaman bize ulaşabilirsiniz.